Решение

Роботска рака со достапна цена која ги чита мускулните сензори и им помага на луѓето без екстремитети во секојдневниот живот; развиен со отворен код и 3Д-печатач, моделот чини меѓу 150 и 200 долари.

Целна група

Лица со недостаток на горни екстремитети

Проблем

Недостаток/ отсуство на горниот екстремитет: елиминирани функционалности (пишување, држење и сл.)

Идеја

Преку отворен и достапен-за-сите код за програмирање и приспособување, како и изработени насоки за “направи-сам”, корисниците ќе можат самостојно да изработат свој модел на бионичка рака, испечатена со 3Д печатач. Намалувајќи ја цената на ова помагало кое е достапно на пазарот во друг облик од 100.000 евра до помеѓу 150 и 200 евра, правејќи го ова решение достапно за широката јавност, а не само за оние кои се финансиски способни да си го обезбедат.

Членови

  • Борис Ноцески
  • Орхан Багашов
  • Анамариа Илиева
  • Тео Китановски

Ментор

  • Иван Чорбев

Технички ментори

  • Александар Колов
  • Стеван Костоски
  • Александра Бендевска

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/blinkmk/public_html/genunlimited.mk/wp-includes/functions.php on line 5219