Решение

Паметна инвалидска количка, која се управува со контрола на очите и има сензори за следење на физичката состојба на корисникот, како и сензори за детектирање предмети.

Целна група

Лица со физички попречености кои користат инвалидска количка и не можат да ги движат своите екстремитети

Проблем

Несамостојно и небезбедно движење на лицата во инвалидска количка низ просторот.

Идеја

Паметна инвалидска количка која со помош на чип ќе обезбеди неколку функционалности. За безбедно и самостојно движење на лицето кое ја користи количката, таа е прилагодена да се движи преку примање на наредба: движење на окото на корисникот кое ја определува насоката на движењето на количката. Преку препознавање на рожницата на окото, паметната количка се навигира и движи според желбите на корисникот. Паметната количка со дополнителниот вграден чип ја мониторира состојбата на корисникот активно мерејќи ги релевантните здравствени податоци и ја забележува емоционалната состојба.

Членови

  • Давид Лазароски
  • Мартин Динев
  • Благојче Павлески
  • Вероника Љоровска – дополнителен член за поддршка

Ментор

  • Марија Велиновска Велковска

Технички ментори

  • Вања Штркова
  • Стеван Костоски

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/blinkmk/public_html/genunlimited.mk/wp-includes/functions.php on line 5219