Предизвик

Како можат дигиталните технологии да придонесат за справување со климатските промени?

Кои се чекорите?
Собери го твојот тим и аплицирај!
Собери го твојот тим и аплицирај!
Доколку вашиот тим од 3 до 5 учесници е инспириран и сака да развие идеја за справување со климатските промени - пријавете се на овој предизвик.
Имате прашања?
Имате прашања?
Сакате да откриете повеќе за предизвикот? На 25 мај 2022 ќе се одржи ИНФО ДЕН, кога ќе можете да нè посетите во просториите на Фондацијата Телеком за Македонија од 17:00 до 18:30 часот и да прашате сè што ќе ви падне на ум!
Краен рок за аплицирање: 14 јуни 2022
Краен рок за аплицирање: 14 јуни 2022
Пред-работилници
Пред-работилници
Пред-работилницата ќе се реализира на 20 јуни 2022 и истата има за цел подобро запознавање на учесниците со темата и основните концепти (дигитална технологија, животна средина, climate tech, дигитални алатки и сл.) како и со методот на работа и алатките кои ќе се користат. Воедно на оваа работилница тимовите ќе поработат на дефинирање на проблемот и целните групи и ќе добијат насоки за спроведување на истражување со своите заедници со цел идентификација на главните причини за проблемите односно предизвиците што ќе помогнат да се идентификуваат потенцијални решенија.
Главна три-дневна работилница за ко-креирање (Bootcamp)
Главна три-дневна работилница за ко-креирање (Bootcamp)
Главната работилница ќе се одржи на 24, 25 и 26 јуни 2022 и нејзина цел е развивање на идеите на секој тим во едно конечно прототип решение со помош од стручни ментори и професионалци од различни области. На самиот крај од работилницата тимовите ќе ги презентираат своите решенија, по што жири комисијата ќе одлучи кои 5 идеи ќе бидат наградени со по 1000 долари почетна инвестиција за развој на идејата и менторска поддршка во период од 3 месеци. (2 идеи од тимови од возрасната група од 16 до 19 години и 3 идеи од тимови од возрасната група од 20 до 24 години)
Доразвивање преку инкубација и менторирање
Доразвивање преку инкубација и менторирање
Оваа фаза ќе започне по одбирањето на 5-те највпечатливи идеи на локално ниво и ќе траe околу еден месец. Во овој период менторите ќе работат заедно со тимовите и преку директни средби и советување ќе целат кон што е можно подобри резултати од решението и од неговата имплементација. Потоа, од овие 5, ќе бидат одбрани 2 решенија коишто ќе бидат поднесени во глобалниот избирачки процес со цел да бидат препознаени како дел од 8-те проекти на глобално ниво кои може да имаат најголемо влијание врз младите во светот.
Кој може да аплицира?
 • Млади на возраст од 16-24 години во тим од 3-5 учесници.
 • Подготвени да креираат дигитални решенија за справување со климатските промени.
 • Предизвиците им се возбуда.
Што бараме?
 • Идеи кои имаат потенцијал да бидат одржливи (наместо еднократни кампањи или активности).
 • Идеи кои се успешни или може да бидат успешни во локални заедници.
 • Идеи кои може да бидат реплицирани или спроведени во други земји.
Период 2019-2020
Тимови што продолжуваат во фазата на инкубација и менторирање

Bionic Team (Бионички тим)

Роботска рака со достапна цена која ги чита мускулните сензори и им помага на луѓето без екстремитети во секојдневниот живот; развиен со отворен код и 3Д-печатач, моделот чини меѓу 150 и 200 долари.
Повеќе

Mind Benders (Распаметувачи)

Дигитално ресторанско мени инклузивно и достапно за сите, развиено со помош на принципите за универзален дизајн.
Повеќе

Zero to Hero (Од ништо до нешто)

Паметна инвалидска количка, која се управува со контрола на очите и има сензори за следење на физичката состојба на корисникот.
Повеќе

PortComSign (ПортКомСајн)

Апликација која го претвора говорниот јазик во знаковен и обратно.
Повеќе

Something Unordinary (Нешто необично)

Мобилна апликација Еден + Еден која поврзува волонтери со семејствата на деца и млади со интелектуална попреченост.
Повеќе
Што е climate tech?
Климатската технологија е дефинирана како технологија која се фокусира на намалување на емисиите на стакленички гасови или справување со влијанијата од глобалното затоплување. Дигиталните алатки за заштита на животната средина треба да ја повикаат заедницата на акција, на поодговорно однесување и употреба на природните ресурси.

Имајќи предвид дека планетата Земја е под сериозна еколошка закана – мораме да ги користиме сите капацитетите за да го намалиме загадувањето на воздухот, почвата, водата.

Дигиталните услуги стануваат основна опција за добивање и пристап до јавни услуги, информации, забава и образование, но можат да бидат и алатка за почиста околина.

Пристап

Вештини

Самодоверба

Мотивација

Дизајн

Свесност

Младинскиот предизвик ги става младите во функција на ко-креатори на дигитални решенија кои ќе одговорат на модерните предизвици за обезбедување на поздрава животна средина – погодна за живот на новите на генерации.

Generation Unlimited
Младински предизвик

Првиот Младински предизвик се одржал во 2019 година и се одвиваше во 16 земји низ светот. Младите иноватори од нашата земја успеаја да развијат прототип-решенија со коишто тие се вклучија како “решавачи” на едно од горливите прашања: Како може да го прекинеме насилството врз и помеѓу децата (#ENDViolence)?

На наше огромно задоволство, тимот Андромета и нивното решение SpeakOut беа наградени како еден од пет глобални победници на предизвикот (заедно со тимови од Пакистан, Тајланд, Зимбабве и Судан)!

Во 2020 година, тимот на eBionics исто така беше дел од глобалните победници, каде што создадоа бионичка рака, која помага на лицата со недостаток на горен екстремитет.

45+
учесници
5
финалисти
$25к
инвестиција
1!
глобален победник
Тим Андромета
Иницијатива од млади за млади за подобрување на менталното здравје преку обезбедување простор за анонимно искажување, давање помош и добивање поддршка за справување со проблемите и последиците предизвикани од насилството или поврзани со насилство врз и помеѓу младите.

прегледај видео

Тим СуперПако
SuperPako е супер алпака, пријателски карактер кој ја претставува играта “SuperPako” чија идеја е да ги охрабри корисниците кои се жртви на насилство и да ги научи како да реагираат во различни ситуации, но и да стимулира емпатија меѓу насилниците со тоа што ќе им покаже како изгледа да си во кожата на жртвата на насилство.

прегледај видео

Често поставувани прашања

1. Како може младите да аплицираат на предизвикот?

 • Младите луѓе, од 16 до 24 години, кои сакаат да аплицираат треба да ја пополнат пријавата: https://bit.ly/3wo61vv . Помош за пополнување на апликацијата може да побарате на dimitar@blink42-21.mk или на 070/996-442, Димитар Караташев.

2. Каков вид на вештини ќе се очекува учесниците да стекнат од предизвикот за млади?

Широк сет на знаења, вештини, работни навики, важни и применливи во академски области како и во образовната, професионалната и граѓанската средина. Овие вештини вклучуваат решавање на проблеми, аналитичко размислување, креативно размислување, истражувачки вештини, комуникациски и лидерски вештини, упорност, граѓанска свест итн.

3. Дали ќе има обезбедено храна, пијалоци и сместување?

Да, храна и пијалаци ќе бидат обезбедени за сите учесници. Сместување ќе биде обезбедено за учесниците кои доаѓаат надвор од Скопје.

4. Кој ќе биде работен јазик на работилниците?

Македонски јазик.

5. Која е целта на три-дневната работилница?

Да се развијат идеи кои:

 • Целат да задоволат вистински потреби или решаваат вистински проблеми од секојдневието во врска со животната средина, како едно од најгорливите прашања во Северна Македонија.
 • Се ко – креирани со релевантни чинители: граѓани кои се соочиле со проблемот, организации или институции кои работат на проблематиката.
 • Имаат потенцијал да бидат одржливи.
 • Може лесно да се реплицирани или проширени во други земји.

6. Каков тип на поддршка ќе добијат тимовите по завршување на работилницата?

Петте најуспешни тимови (2 тима од возрасната група од 16 до 19 години, и 3 тима од возрасната група од 20 до 24 години) ќе добијат по 1000 долари финансирање за развој на идејата, менторска поддршка, пристап до технологија, место за работа, поврзување со експерти и институции согласно потребата. Целта на периодот на поддршка и менторирање е обезбедување на средина во која тимовите ќе може да ги тестират и потврдат своите решенија.

или поставете ни прашање на dimitar@blink42-21.mk

Новости
Поддржувачи

Младинскиот предизвик е финансиски поддржан од УНИЦЕФ и Фондацијата Телеком за Македонија, a имплементиран е од Центарот за социјални иновации БЛИНК 42-21.

имплементиран од


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/blinkmk/public_html/genunlimited.mk/wp-includes/functions.php on line 5219